Här kunde man tidigare lämna Svenska kyrkan gratis digitalt online genom att använda BankID. Numera accepterar Svenska kyrkan inte längre utträden online. Under perioden då denna tjänst användes som mest, valde 10 000 personer per dag att lämna Svenska kyrkan. Det innebär att förenklingen av utträdesprocessen ledde till ett avsevärt medlemstapp och en betydande förlust av intäkter. En förlust av 10 000 medlemmar motsvarar en årlig inkomstminskning på 34 miljoner kronor för kyrkan. Till jämförelse lämnar cirka 50 000 personer kyrkan årligen genom den manuella processen med blanketter som krävs av kyrkan.

Att göra det svårare att lämna en religiös församling, som de flesta inte aktivt har valt att gå med i, avslöjar en girig och oetisk sida hos Svenska kyrkan.

För att läsa deras förklaring, besök: Svenska kyrkans hemsida.

53793 personer har begärt utträde sedan 2016-09-24
Senaste utträdet 2021-12-19 19:37:37

Hur?


Fyll i ditt personnummer och signera online så skickar vi in rätt blanketter till din församling utifrån aktuella uppgifter i folkbokföringsregistret.
Inom cirka en vecka får du en bekräftelse från Svenska kyrkan.

Tjänsten är helt gratis och skulle du ångra dig kan du närsomhelst gå med igen utan kostnad.

Inga personuppgifter sparas.

Varför?


Det kan finnas olika anledningar till varför man vill lämna Svenska kyrkan

Pengar

Genomsnittet för kyrkoavgiften 2016 är 1,01 procent av din kommunalt beskattningsbara inkomst. Med en månadslön på 28.000 kr betalar du varje år ca 3.400 kr. Det finns många ideella organisationer som gör mer nytta för de pengarna. Till exempel Läkare utan gränser eller förbundet Humanisterna som värnar en sekulär åtskillnad mellan religion och politik. Religiös tro bör vara en privatsak.

Religion och krig

Människans historia är nedsvärtad av krig och konflikter i religionens namn. Än idag dödas många människor motiverat av religiösa föreställningar. Även om Svenska kyrkan representerar en ovanlig (och marginaliserad) tolkning av kristendomen (i till exempel Uganda argumenterar kristna ledare för fängelsestraff för homosexuella) så är det viktigt att ta avstånd ifrån alla former av religiöst inflytande.

Politisering

Många upplever att Svenska kyrkan har tappat sin kristna identitet och blivit alltför politisk. Därför väljer också många kristna att lämna svenska kyrkan idag.

Ångerrätt

Du kan när du vill bli medlem igen. Det är en enkel procedur och du blir medlem inom ca en vecka efter en enkel ansökan. Läs mer här

Kontakta oss


Skicka ett meddelande